niedziela, 12 sierpnia 2012

Kajzerki domowej roboty

To była tylko kwestia czasu kiedy po miłości do pieczenia przyjdzie czas na chleby i bułki domowej roboty. Udało mi się zaopatrzyć nawet w mąkę chlebową prosto z młyna :) :)

Ale dziś zapraszam Was jeszcze na kajzerki domowej roboty, do których wystarczy zwykła mąka 



Kajzerki są z przepisu Evenki, a przepis został znaleziony ponownie u Doroty :)

Bułeczki są mięsiste, zwarte i mięciutkie. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Najpyszniejsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe, posmarowane dżemem lub białym serkiem. 
Smak nie do porównania z wersją sklepową :) Będę do nich wracać bardzo często

Uwaga - to są prawdziwe, porządne bułeczki, nie napowietrzone coś ze sklepu, jedną taką bułeczką naprawdę można się najeść :)


SKŁADNIKI:

3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl letniej wody
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić ciasto do momentu, aż będzie odstawać od ścianek miski.

Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. 

Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut i ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny.

Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą lub wysypanego mąką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją i ułożyć na blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Przed pieczeniem naciąć wedle upodobania i dla połysku posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.



Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.






Jeśli używacie świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn ! 

Z przepisu wychodzi 10 sporych bułeczek, ja podzieliłam na 12 części, żeby otrzymać mniejsze :)

Gorąco polecam do wypróbowania 

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe, drożdżowe ciasto...ja robie czesto rogaliczki albo bułeczki z serem - uwielbiam je po prostu :) dzieki za odwiedzinki i zapraszam cześciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a masz jakiś sprawdzony przepis na bułeczki z serem ? :) ja zawsze chętnie przygarnę :D

      Usuń
  2. Przecudnie wyglądają te bułeczki:))) aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a jak smakują, sklepowe się nie umywają, tylko żeby tak mieć jeszcze robota do wyrabiania ciasta, to bym całkiem zrezygnowała z kupowania

      Usuń
  3. mmm chciał bym poczuc zapach i smak :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do wypróbowania, warto, no i szybciutko się robią a smakują cudnie

      Usuń
  4. Jakie piękne! Pan mąż już dostał zamówienie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem co wyjdzie :D chwal się

      Usuń

Bardzo dziękuję za Twój komentarz.
Na zadane pytanie zawsze odpowiadam bezpośrednio pod nim.
Natomiast reklamy, zaproszenia, spam, hejterstwo itp. będą usuwane :]